Párování vína a jídla

Párování vína s Fresh-it

Přemýšlíte často nad tím, co byste si dali ke sklence dobrého vína? Pokud jste v podniku, kde Vám k vínu nabídnou maximálně tyčinky a chipsy, chuť na víno vás může rychle přejít. Pořádáte doma večírek se známými a chcete je překvapit nejen špičkovými víny, ale i něčím dobrým k zakousnutí, anebo  si chcete  přilákat nové zákazníky do svého podniku? Zde Vám přinášíme tipy na dokonalé skloubení vína a jídla.

Hlavním důvodem párování vína a jídla je zvýraznění jejich chutí a vytvoření rovnováhy. Jídlo párované s víny by nikdy nemělo přemoci chuť vína a naopak. Asi nejjednodušším základem je párování dle barvy. Červená vína by se měla kombinovat s červeným masem a bílá vína s rybami a bílým masem. Toto pravidlo je však univerzální a může být považováno za zjednodušení velmi složitého procesu.

Skvělé kombinace můžete docílit i pomocí regionu, ze kterého pochází daný pokrm. K francouzskému vínu tedy servírujte kvalitní francouzské sýry, k italskému vínu těstoviny, atd.

Pár tipů na správné kombinace:

  • víno by mělo být kyselejší než jídlo
  • vína ovocná k pokrmům s ovocem
  • plná a bohatá vína k pokrmům obsahujícím tuky
  • výrazná vína k pikantním a kořeněným jídlům
  • sladká aromatická vína k asijským pokrmům
  • vína s vyšší kyselinkou k tučným jídlům
  • vína s vyšším obsahem tříslovin a bariková vína se slanými pokrmy

Jakými kombinacemi vína a jídla docílíte toho správného souladu?

kombinace vína a jídla
winefolly.com

Párování vína a sýrů

Kombinace sýrů a vín jsou oblíbené po celém světě. Sýr i víno mají společný přírodní charakter a vzájemně se skvěle doplňují. Ovšem ne vždy se podaří docílit správného snoubení. Nemělo by se stát, aby po doušku vína zanikla chuť sýru, anebo aby sýr chutnal po víně nahořkle.

Tipy na správné kombinace vín a sýrů

  • Pří párovní sýrů a vín je důležité pravidlo intenzity. Pokud servírujeme intenzivní víno, zvolme intenzivní chutě sýrů. Víno jako je Cabernet Sauvignon, či Syrah se snažte kombinovat se sýry s modrou plísní (Roquefort, Paladin) a sýry s bílou plísní (Brie, Camembert).
  • Další zásadou je volba regionu, ze kterého sýr a víno pochází. I zde platí pravidlo stejné výrobní oblasti.
  • Bílá vína se k sýrům hodí obecně více než červená. A to proto, že bílá vína často postrádají třísloviny. Červená vína jsou k sýrům vhodná v případě optimální zralosti.
  • K vínům kvalitním je vyžadován i sýr ve vyšší kvalitě.
Kombinace vína a sýrů
winefolly.com

Domácnost: Pozvěte své přátelé a uspořádejte degustaci vín s párováním jednotlivých pokrmů. Každý si může dopřát své oblíbené víno a poznávat jednotlivé chutě různých kombinací. Stanete si tak skvělým hostitem a Vaši přátelé se k vám budou velmi rádi vracet.

Restaurace a jiné podniky nabízející vína: Pořádejte pro své zákazníky tématické večery a degustace vín s párováním jídla. Velmi oblíbeným zvykem je např. ve Španělsku a Francii Wine and tapas, kdy svým hostům připravíte ke sklence vína tzv. tapas. Tradiční tapas jsou slavnostní pokrmy, které se servírují k vínům a jsou ideální pro jednotlivá setkání lídí milující dobré víno a jídlo. Tradiční tapas zahrnují olivy, různé druhy sýrů, uzenin, ovoce a zeleniny. Dopřejte svým zákazníkům přidanou hodnotu. Zákazníci to zcela jistě ocení a budou se k vám velmi rádi vracet.

Se zařízením na uchování vín v otevřených láhvích Fresh-it můžete otevřít jakékoliv množství vín a ochutnávat dle libosti. Víno si v otevřené láhvi uchová pomocí argonu své původní hodnoty až po dobu několika měsíců. Jak uchovat otevřenou láhev vína? Tomuto tématu jsme se věnovali v minulém článku: Jak uchovat otevřenou láhev vína?

Talíř s nakrájenou klobásou, krekry a ovocem focený zvrchu

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna.

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..