Párování vína a jídla

Párování vína s Fresh-it

Stává se vám, že přemýšlíte nad tím, co si dát ke sklence dobrého vína? Pořádáte večírek a chcete potěšit nejen špičkovými víny, ale i něčím dobrým k zakousnutí? Nebo chcete do svého podniku přilákat nové zákazníky?

Přečtěte si, jak nejlépe zkombinovat pokrmy s vašimi oblíbenými víny.

Párováním zvýrazníte chuť vína i jídla a vytvoříte chuťovou rovnováhu. Základem je, že jídlo párované s víny by nikdy nemělo přemoci chuť vína a naopak. Pamatujte, že víno má být vždy kyselejší než jídlo.

Pak už jen stačí držet se následujících tipů a vychutnat si nezaměnitelné kombinace chutí.

Tipy na správné kombinace:

  • nejjednodušeji můžete víno a jídlo párovat podle barvy – červená vína kombinujte s červeným masem a bílá vína s rybami a bílým masem
  • důležitý je region původu jídla i vína – k francouzskému vínu servírujte francouzské sýry, k italskému vínu těstoviny
  • ovocná vína podávejte k pokrmům s ovocem
  • plná a bohatá vína a vína s vyšší kyselinkou k tučným pokrmům
  • sladká aromatická vína k asijským pokrmům
  • k vínům kvalitním je vyžadován i sýr ve vyšší kvalitě
  • vína s vyšším obsahem tříslovin a bariková vína kombinujte se slanými pokrmy

Jakými kombinacemi vína a jídla docílíte toho správného souladu?

Kombinace vína a sýra

Kombinace sýrů a vín jsou oblíbené po celém světě. Sýr i víno mají společný přírodní charakter a vzájemně se skvěle doplňují. Sýr ovšem nesmí po doušku vína ani zaniknout, ani chutnat nahořkle.

Jak zkombinovat víno a sýr?

  • pravidlo intenzity – Pokud servírujete intenzivní víno, zvolte intenzivní chutě sýrů. Víno jako je Cabernet Sauvignon či Syrah kombinujte se sýry s modrou plísní (Roquefort, Paladin) nebo s bílou plísní (Brie, Camembert).
  • pravidlo regionu – I zde platí pravidlo stejné oblasti původu.
  • pravidlo barvy – Bílá vína se k sýrům hodí obecně více než červená, jelikož často postrádají třísloviny. I optimálně zralá červená vína jsou však k sýrům vhodná.
  • pravidlo kvality – Ke kvalitnímu vínu servírujte vždy kvalitní sýr.

Pozvěte své přátele domů a uspořádejte degustaci vín ve spojení s různými pokrmy. Jednotlivé chutě rozličných kombinací si nejlépe vychutnáte společně.

kombinace vína a jídla
winefolly.com

Vlastníte restauraci či vinárnu?

Zaujměte své zákazníky tematickými večery a degustací vín v kombinacích s různými jídly. Ve Španělsku a ve Francii je například oblíbeným zvykem připravit svým hostům ke sklence vína tzv. tapas. Tapas jsou tradiční slavnostní pokrmy z oliv, různých druhů sýrů, uzenin, ovoce a zeleniny. Dejte svým zákazníkům důvod se vracet a dopřejte jim něco navíc.

Se zařízením na uchování vín v otevřených láhvích Fresh-it můžete otevřít jakékoliv množství vín a ochutnávat dle libosti. S tímto přístrojem vydrží víno otevřené až několik měsíců a vy si celou tu dobu můžete víno vychutnávat bez ztráty chuti či vůně.  A jak to funguje? Přečtěte si náš minulý článek: Jak uchovat otevřenou láhev vína?

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..