Jak uchovat otevřenou láhev vína?

Uchování otevřeného vína

Jak již bylo několikrát vědecky potvrzeno, sklenka červeného vína denně je pro naše tělo velmi příznivá. Můžeme si snížit pravděpodobnost některých nemocí, zlepšit funkci srdce, ale například i podpořit hubnutí. Avšak v této situaci často stojíme před těžkým rozhodnutím, zda láhev vína otevřít a riskovat tak jeho zoxidování, anebo vůbec neotvírat. Pokud se rozhodneme dopřát si pouze slenku vína, jak uchovat otevřenou láhev?

Jak dlouho vydrží víno v otevřené láhvi?

Na tuhle otázku neexistuje zcela jednoduchá odpověď. Trvanlivost vína se odvíjí od několika faktorů. V první řadě záleží na druhu vína. Každé víno má jiné vlastnosti a kvalitu. Dalším faktorem je i množství nedopitého vína v láhvi. Některá vína si zachovají svoji kvalitu i tři dny, jiná však nemusí vydržet ani do dalšího dne.

Uchování otevřeného vína

Jak uchovat otevřenou láhev vína tak, abychom se po pár dnech mohli k láhvi opět vrátit a víno si zachovalo své původní vlastnosti? Často využívaným a cenově dostupným řešením jsou vakuové pumpičky. Ty však vínu prodlouží život přibližně jen o dva dny. Navíc se z láhve odsaje i aroma vína, což je nežádoucí vedlejší účinek. Běžně se tak stává, že musíme nedopité víno vylít. Naštěstí existují i jiné způsoby, jak prodloužit kvalitu otevřeného vína a vrátit se k nedopité láhvi třeba až za několik měsíců.

V posledních letech se na trhu stále více objevuje argon. Tento neutrální plyn bez zápachu má např. oproti dusíku tu vlastnost, že je těžší než okolní vzduch a proto je pro uchování vín v otevřených láhvích nejvhodnějším řešením. Aplikací argonu do otevřené láhve si víno můžeme uchovat až několik měsíců a to bez obav, že by došlo k oxidaci. Argon z láhve efektivně odstraní veškerý kyslík, který ve víně působí negativně. Existuje několik druhů profesionálních zařízení využívajících vlastností argonu.

Fresh-it Premium Plus

Zařízení Fresh-it Premium Plus vzniklo v České republice, kde probíhá veškerý vývoj a výroba. Důraz je kladen především na jednoduchost použití a design. Jeho největší výhodou je cena náhradních náplní a objem argonu. Jedna argonová náplň obsahuje 55 litrů stlačeného argonu, čímž má konkurenční výhodu oproti jiným zařízením využívajících argon, jejichž náplně obsahují pouze okolo 4 litrů plynu.

Pro srovnání:

Název zařízeníObjem argonuCena náplně (vč. dph)
Fresh-it55 l381 Kč
Coravin4 l190 Kč

Hlavní výhodou pro podniky nabízející vína je možnost nechat zákazníka ochutnat jakékoliv víno bez nutnosti koupi celé láhve. V případě nabídky pouze celých láhví prodejce přichází o segment zákazníků, kteří by rádi ochutnali pouze po skleničce, která je pro ně cenově dostupnější, anebo by chtěli ochutnat více druhů vín.

Zákazníka mile překvapí, pokud má restaurace rozšířenou nabídku vín po skleničce a má možnost ochutnat více druhů vín a párovat je s jednotlivými pokrmy. Velmi oblíbenou nabídkou především v luxusních restauracích se dnes stává vinné párování, kdy je k jednotlivým chodům vybráno vhodné víno. Právě tyto trendy dodávají podniku přidanou hodnotu a návštěva se tak pro zákazníky stane nezapomenutelným zážitkem.

Pokud podnik zavede prodej vín po skleničce, výrazně se zvýší nabídka vín zákazníkům a zisky z prodaných vín, čímž vzniká win-win situace pro obě skupiny. Investice do přístroje Fresh-it má velmi rychlou návratnost.

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna.

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..