Stává se vám, že přemýšlíte nad tím, co si dát ke sklence dobrého vína? Pořádáte večírek a chcete potěšit nejen špičkovými víny, ale i něčím dobrým k zakousnutí? Nebo chcete do svého podniku přilákat nové zákazníky?
Přečtěte si, jak nejlépe zkombinovat pokrmy s vašimi oblíbenými víny.
Párováním zvýrazníte chuť vína i jídla a vytvoříte chuťovou rovnováhu. Základem je, že jídlo párované s víny by nikdy nemělo přemoci chuť vína a naopak. Pamatujte, že víno má být vždy kyselejší než jídlo.
Pak už jen stačí držet se následujících tipů a vychutnat si nezaměnitelné kombinace chutí.
Tipy na správné kombinace:
- nejjednodušeji můžete víno a jídlo párovat podle barvy – červená vína kombinujte s červeným masem a bílá vína s rybami a bílým masem
- důležitý je region původu jídla i vína – k francouzskému vínu servírujte francouzské sýry, k italskému vínu těstoviny
- ovocná vína podávejte k pokrmům s ovocem
- plná a bohatá vína a vína s vyšší kyselinkou k tučným pokrmům
- sladká aromatická vína k asijským pokrmům
- k vínům kvalitním je vyžadován i sýr ve vyšší kvalitě
- vína s vyšším obsahem tříslovin a bariková vína kombinujte se slanými pokrmy
Jakými kombinacemi vína a jídla docílíte toho správného souladu?
Kombinace vína a sýra
Kombinace sýrů a vín jsou oblíbené po celém světě. Sýr i víno mají společný přírodní charakter a vzájemně se skvěle doplňují. Sýr ovšem nesmí po doušku vína ani zaniknout, ani chutnat nahořkle.
Jak zkombinovat víno a sýr?
- pravidlo intenzity – Pokud servírujete intenzivní víno, zvolte intenzivní chutě sýrů. Víno jako je Cabernet Sauvignon či Syrah kombinujte se sýry s modrou plísní (Roquefort, Paladin) nebo s bílou plísní (Brie, Camembert).
- pravidlo regionu – I zde platí pravidlo stejné oblasti původu.
- pravidlo barvy – Bílá vína se k sýrům hodí obecně více než červená, jelikož často postrádají třísloviny. I optimálně zralá červená vína jsou však k sýrům vhodná.
- pravidlo kvality – Ke kvalitnímu vínu servírujte vždy kvalitní sýr.
Pozvěte své přátele domů a uspořádejte degustaci vín ve spojení s různými pokrmy. Jednotlivé chutě rozličných kombinací si nejlépe vychutnáte společně.
Vlastníte restauraci či vinárnu?
Zaujměte své zákazníky tematickými večery a degustací vín v kombinacích s různými jídly. Ve Španělsku a ve Francii je například oblíbeným zvykem připravit svým hostům ke sklence vína tzv. tapas. Tapas jsou tradiční slavnostní pokrmy z oliv, různých druhů sýrů, uzenin, ovoce a zeleniny. Dejte svým zákazníkům důvod se vracet a dopřejte jim něco navíc.
Se zařízením na uchování vín v otevřených láhvích Fresh-it můžete otevřít jakékoliv množství vín a ochutnávat dle libosti. S tímto přístrojem vydrží víno otevřené až několik měsíců a vy si celou tu dobu můžete víno vychutnávat bez ztráty chuti či vůně. A jak to funguje? Přečtěte si náš minulý článek: Jak uchovat otevřenou láhev vína?