Argon a jeho využití v gastronomii

Argon a jeho využití v gastronomii

Argon je vzácný inertní plyn, vyskytující se běžně ve vzduchu. Jeho vzácnost je způsobena tím, že tvoří pouze 0,9 % atmosféry. Hojně se využívá ve svářectví, avšak málokdo si ho představí jako účinného pomocníka v gastronomii, kde je používán ke konzervačním účelům. Ke konzervaci potravin se častěji používá dusík, který je levnější. Dusík však ve výhodách oproti argonu mírně zaostává.

Dle amerických vědců z organizace Safeway je argon schopen zlepšit kvalitu potravin a nápojů výrazně lépe než dusík. Jediným důvodem, proč se k těmto účelům využívá dusík, je jeho cena. Argon je oproti dusíku podstatně nákladnější, a to právě kvůli své vzácnosti. Dnes se ve světě argon používá běžně pro balení potravin, u nás v ČR zatím jen vyjímečně.

Ať už se jedná o jakékoliv balené potraviny, přirozené zhoršení a znehodnocení ohrožují jejich trvanlivost a čerstvost. Vnější faktory (hygienické podmínky, atmosféra, metody zpracování a teplota) ovlivňují kvalitu produktu. Argon dokáže oproti dusíku prodloužit trvanlivost až o 50 %. Nahrazuje kyslík, který způsobuje oxidaci potravin a nápojů a který napomáhá množení bakterií a jiných mikrobů. Argon je navíc hustší a narozdíl od dusíku působí efektivněji a kompletněji především ve vyplňování volného prostoru.

Argon je až čtyřikrát účinnější než dusík a zvyšuje bezpečnost potravin. Nejen, že vypuzuje z daného prostoru kyslík, čímž vyhlazuje bakterie a zabraňuje tak zkažení, ale také inhibuje enzymy, které zvyšují rychlost oxidace. Argon je tedy bezpečným plynem, který se tradičně používá ke konzervačním účelům a díky němu se tak nijak nenaruší kvalita potravin, ale naopak se může výrazně prodloužit.

Zařízení Fresh-it Premium Plus obsahuje 55 litrů stlačeného argonu. Vzhledem k jednoduchosti použití ho lze aplikovat opravdu na cokoliv, co podléhá rychlé zkáze. Velmi účinně ochrání čerstvost jak vína, tak i potravin, káv, olejů, koktejlů a prémiových destilátů.

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna.

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..