Jaké jsou výhody tohoto vzácného inertního plynu vyskytujícího se 0, 9 % v atmosféře? Dokázali byste si ho představit jako účinného pomocníka v gastronomii při konzervaci potravin a nápojů?
V České republice je momentálně rozšířenějším konzervantem dusík, a to převážně díky snažší dostupnosti a ceně. Co se však týče výhod, dusík oproti argonu lehce zaostává.
Dle amerických vědců z organizace Safeway je argon schopen zlepšit kvalitu potravin a nápojů výrazně lépe než dusík. Dnes se ve světě používá argon běžně u většiny balených potravin, u nás v ČR zatím jen výjimečně.
Představme si například balené potraviny. Přirozené znehodnocení uvnitř balení ohrožuje trvanlivost a čerstvost potravin. Vnější faktory (hygienické podmínky, atmosféra, metody zpracování a teplota) negativně ovlivňují celkovou kvalitu produktu. Argon dokáže oproti dusíku prodloužit trvanlivost až o 50 %. Nahrazuje kyslík, který způsobuje oxidaci potravin a nápojů a který napomáhá množení bakterií a jiných mikrobů. Argon je navíc hustší a narozdíl od dusíku působí efektivněji a kompletněji především ve vyplňování volného prostoru.
Argon je až čtyřikrát účinnější než dusík a zvyšuje bezpečnost potravin. Nejen, že vypuzuje z daného prostoru kyslík, čímž vyhlazuje bakterie a zabraňuje tak zkažení, ale také inhibuje enzymy, které zvyšují rychlost oxidace. Argon je tedy bezpečným plynem, který se tradičně používá ke konzervačním účelům a díky němu se tak nijak nenaruší kvalita potravin, ba naopak – kvalitu a životnost produktu může výrazně prodloužit.
Zařízení Fresh-it Premium Plus obsahuje 55 litrů stlačeného argonu. Vzhledem k jednoduchosti použití ho lze aplikovat opravdu na cokoliv, co podléhá rychlé zkáze. Velmi účinně ochrání čerstvost jak vína, tak i potravin, káv, olejů, koktejlů a prémiových destilátů.